معمای سرگیجه در درمانگاه؛ فراتر از حدس و گمان‌های بالینی ❗️⚠️ هدف از… — Emergency GP — TG.ME

🔴 معمای سرگیجه در درمانگاه؛ فراتر از حدس و گمان‌های بالینی

❗️⚠️ هدف از پست های مربوطه به سرگیجه اشاره به مشکلاتی هست که در مدیریت این بیماران در بالین وجود دارد .

▪️از یک طرف در اکثر بیماران سرگیجه با یک سری علائم دراماتیک روبرو هستیم

▪️ از لحاظ کتابی هم رفرنس توصیه به انجام تست ها و معایناتی کرده که با توجه به شرایط در درمانگاه و اورژانس شلوغ عملی نیست .

و همه این ها درنهایت باعث افزایش تردید در تشخیص و مدیریت این بیماران می‌شود .

بسیار مهم : به همین علت وجود یک اسکوربندی و معیار علمی که نیازی به تست ها و معاینات پیچیده نداشته باشد می‌تواند تا حد زیادی باعث افزایش سرعت عمل و دقت در مدیریت بیماران سرگیجه شود .


❗️معیاری که کمک کند تصمیم ارجاع را فقط بر اساس برداشت چشمی یا حس شخصی نگذاریم.

یکی از ابزارهایی که برای این کار پیشنهاد شده، TriAGe+ score است؛

☑️ یک معیار بالینی برای risk stratification در بیمار مبتلا به acute dizziness، با هدف شناسایی بیمارانی که باید آستانه ارجاع در آن‌ها پایین‌تر باشد.


🧮 ساختار امتیازدهی TriAGe+ Score

برای بررسی راحت‌تر، امتیازها را به سه بخش «سوابق و زمینه»، «کیفیت سرگیجه» و «یافته‌های بالینی» تقسیم می‌کنیم:

1⃣ سوابق و زمینه بیمار (بستر بالینی):

▫️ نداشتن سابقه قبلی (No History) : 2 امتیاز

▫️سابقه آریتمی دهلیزی (AF): 2 امتیاز

▫️ جنسیت مرد: 1 امتیاز

2⃣ کیفیت و ماهیت سرگیجه:

▫️ شکایت از گیجی/منگی (Dizziness) به‌جای احساس چرخش واضح (Vertigo): 3 امتیاز

▫️ نبودِ محرک مشخص (No Trigger): 2 امتیاز

3⃣ یافته‌های بالینی و معاینه:

▫️علائم کانونی عصبی (Focal Deficit): 4 امتیاز
❗️(مانند ضعف واضح اندام‌ها یا اختلال در صحبت کردن/دیس‌آرتری)

▫️ فشار خون بالا (≥ ۱۴۰/۹۰): ۲ امتیاز

▫️ نشانه‌های درگیری ساقه مغز یا مخچه: 1 امتیاز


📊 تفسیر مجموع امتیازات TriAGe+

پس از جمع زدن امتیازها، بیمار در یکی از این سه گروه قرار می‌گیرد:

▪️ امتیاز ۰ تا ۴ (ریسک پایین): احتمال علت مرکزی کمتر است؛ اما همچنان باید به سن و ریسک‌فاکتورها توجه کرد.

▪️ امتیاز ۵ تا ۷ (ریسک متوسط): نیاز به ارزیابی دقیق‌تر و در صورت لزوم، مشاوره نورولوژی یا تحت نظر گرفتن بیمار.

▪️ امتیاز ۸ تا ۱۰ (ریسک بالا): بیمار در خطر ؛ ارجاع جهت تصویربرداری (MRI/MRA) و اقدامات تخصصی الزامی است.

▪️ امتیاز ۱۰ و بالاتر : بیمار بسیار پر خطر تر می‌باشد و ارجاع فوری لازم است .


⁉️ بسیار مهم : احتمالا مفهوم برخی از بند های این Triage score براتون سوال شده باشه که توی کامنت ها دقیق هر کدوم رو توضیح دادم که خیلی دقیق تر بتونید برای هر بیمار در بالین استفاده کنید .

🔰 توضیحات بند های مهم Triage score رو در کامنت ها رو دقیق بخونید.
❤31👍4
July 10, 2026 5K 215