13 .In which state is the Shri Saptakoteshwar Temple, recently in the news due to archaeological discoveries, located?
हाल ही में पुरातात्विक खोजों के कारण चर्चा में रहा श्री सप्तकोटेश्वर मंदिर किस राज्य में स्थित है?
Answer: - Divar Island, Goa / दिवर द्वीप, गोवा
14 .Veteran composer and singer Gaurang Vyas, who passed away in September 2026, was primarily associated with which regional cinema and folk music?
सितंबर 2026 में दिवंगत हुए दिग्गज संगीतकार और गायक गौरांग व्यास मुख्य रूप से किस क्षेत्रीय सिनेमा और लोक संगीत से जुड़े थे?
Answer: - Gujarati Music / गुजराती संगीत
15 .To what level did the Japan Credit Rating Agency upgrade India's sovereign rating in 2026?
2026 में Japan Credit Rating Agency ने भारत की सॉवरेन रेटिंग को बढ़ाकर किस स्तर पर कर दिया?
Answer: - A- with Stable Outlook / A- के साथ स्थिर परिदृश्य
-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .Which article of the Indian Constitution deals with the use of the official language of the State in proceedings of the High Courts?
भारतीय संविधान का कौन-सा अनुच्छेद उच्च न्यायालयों की कार्यवाही में राज्य की राजभाषा के प्रयोग से संबंधित है?
Answer: - Article 348(2) / अनुच्छेद 348(2)
17 .In which year was the White Revolution initiated in India?
भारत में श्वेत क्रांति की शुरुआत किस वर्ष की गई थी?
Answer: - 1970
18 .In which year did Dr. B.R. Ambedkar launch the historic Mahad Satyagraha?
डॉ. बी. आर. आंबेडकर ने ऐतिहासिक महाड सत्याग्रह किस वर्ष प्रारंभ किया था?
Answer: - 1927
19 .Which was the capital of the Shurasena Mahajanapada out of the 16 Mahajanapadas of ancient India?
प्राचीन भारत के 16 महाजनपदों में से शूरसेन महाजनपद की राजधानी कौन-सी थी?
Answer: - Mathura / मथुरा
20 .Where is the headquarters of the World Meteorological Organization (WMO) located?
विश्व मौसम विज्ञान संगठन (WMO) का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
Answer: - Geneva, Switzerland / जिनेवा, स्विट्जरलैंड
Double Tap ❤️ if this helped you!
44
4September 5, 2026 8.2K 11