13 . Which Indian Grandmaster won the Kanizsa Open Chess Tournament held in Hungary?
हंगरी में आयोजित कनिजा ओपन शतरंज टूर्नामेंट का खिताब किस भारतीय ग्रैंडमास्टर ने जीता?
Answer: - GM M. Pranesh / जीएम एम. प्रणेश
14 Which Indian player won the Open category title at the Asian Junior Chess Championship held in Mumbai?
मुंबई में आयोजित एशियाई जूनियर शतरंज चैंपियनशिप में ओपन वर्ग का खिताब किस भारतीय खिलाड़ियों ने जीता?
Answer: -Mayank Chakraborty / मयंक चक्रवर्ती
15 . Who won the girls' title at the Asian Junior Chess Championship held in Mumbai?
मुंबई में आयोजित एशियाई जूनियर शतरंज चैंपियनशिप में बालिका वर्ग का खिताब किसने जीता?
Answer: - Pratitee Bordoloi / प्रतीति बोरदोलोई
-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .What does Article 25 of the Indian Constitution relate to?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 25 किससे संबंधित है?
Answer: - Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion / अंतःकरण की और धर्म के अबाध रूप से मानने, आचरण और प्रचार करने की स्वतंत्रता
17 . Who has the authority to remove the Chairman or members of a State Public Service Commission (SPSC) from office?
राज्य लोक सेवा आयोग (SPSC) के अध्यक्ष या सदस्यों को उनके पद से हटाने का अधिकार किसे प्राप्त है?
Answer: - President / राष्ट्रपति
18 .In which year was the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) adopted?
संयुक्त राष्ट्र मरुस्थलीकरण रोकथाम अभिसमय (UNCCD) को किस वर्ष अपनाया गया था?
Answer: -1994
19 .The historic city of Ayodhya is situated on the banks of which river?
अयोध्या शहर किस नदी के तट पर स्थित है?
Answer: - Saryu / सरयू
20 .Who was the first Indian musician to win a prestigious Grammy Award ?
ग्रैमी पुरस्कार (Grammy Awards) जीतने वाले पहले भारतीय संगीतकार कौन थे?
Answer: - Pandit Ravi Shankar / पंडित रविशंकर
Double Tap ❤️ if this helped you!
9August 27, 2026 3.5K 4