13 . In which state is the ancient Mauryan-era Buddhist site 'Vaishya Tekri' located, where archaeological excavation work was recently initiated?
मौर्यकालीन प्राचीन बौद्ध स्थल 'वैश्य टेकरी' किस राज्य में स्थित है, जहाँ हाल ही में पुरातात्विक उत्खनन कार्य शुरू किया गया?
Answer: - Ujjain, Madhya Pradesh / उज्जैन, मध्य प्रदेश
14 Tata Consultancy Services (TCS) acquired a 100% stake in MHP, the IT consulting subsidiary of which global automobile company?
टाटा कंसल्टेंसी सर्विसेज (TCS) ने किस वैश्विक ऑटोमोबाइल कंपनी की आईटी परामर्श सहायक कंपनी MHP में 100% हिस्सेदारी का अधिग्रहण किया?
Answer: -Porsche AG (Germany) / पोर्श एजी (जर्मनी)
15 . The Samrasata Sankalp Abhiyan was organised in August 2026 to commemorate which birth anniversary of Bhakti saint Sant Shiromani Ravidas?
भक्ति संत शिरोमणि रविदास जी की किस जयंती के उपलक्ष्य में अगस्त 2026 में 'समरसता संकल्प अभियान' का आयोजन किया गया?
Answer: - 650th Birth Anniversary / 650वीं जयंती
-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .The National Payments Corporation of India (NPCI) was established under the provisions of which Act?
भारतीय राष्ट्रीय भुगतान निगम (NPCI) की स्थापना किस अधिनियम के प्रावधानों के तहत की गई थी?
Answer: - Payment and Settlement Systems Act, 2007 / भुगतान और निपटान प्रणाली अधिनियम, 2007
17 . Of which province was Emperor Ashoka the viceroy during the reign of his father, Bindusara?
सम्राट अशोक अपने पिता बिंदुसार के शासनकाल में किस प्रांत के उपप्रांतपाल थे?
Answer: -Avanti (Ujjayini) / अवंती (उज्जयिनी)
18 .Where is the headquarters of the Shanghai Cooperation Organization located?
शंघाई सहयोग संगठन का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
Answer: -Beijing (China) / बीजिंग (चीन)
19 .What is the capital of Kyrgyzstan?
किर्गिस्तान देश की राजधानी क्या है ?
Answer: -Bishkek / बिश्केक
20 .Under the National Air Quality Index (AQI), how many major criteria pollutants are monitored by CPCB in India?
भारत में राष्ट्रीय वायु गुणवत्ता सूचकांक (AQI) के तहत केंद्रीय प्रदूषण नियंत्रण बोर्ड (CPCB) द्वारा कुल कितने मुख्य प्रदूषकों की निगरानी की जाती है?
Answer: - 8
Double Tap ❤️ if this helped you!
9August 26, 2026 3.5K 4