13 . Who won the Formula 1 Dutch Grand Prix 2026? फॉर्मूला 1 डच ग्रां… — Careerwill - G.K & Current Affairs — TG.ME

13 . Who won the Formula 1 Dutch Grand Prix 2026?
फॉर्मूला 1 डच ग्रां प्री 2026 किसने जीता?
Answer: - Lando Norris / लैंडो नॉरिस

14 In which state is the Sajjangarh Wildlife Sanctuary and Lion Safari, which has recently been in the news, located?
हाल ही में चर्चा में रहा सज्जनगढ़ वन्यजीव अभयारण्य और लायन सफारी किस राज्य में स्थित है?
Answer: -Rajasthan / राजस्थान

15 . Which museum in Uttar Pradesh was selected for the prestigious 'Indian Subcontinent Responsible Tourism Award 2026'?
उत्तर प्रदेश के किस संग्रहालय को प्रतिष्ठित भारतीय उपमहाद्वीप उत्तरदायी पर्यटन पुरस्कार 2026  के लिए चुना गया?
Answer: - Imaliya Koder Tharu Tribal Museum (Balrampur) / इमलिया कोडर थारू जनजाति संग्रहालय (बलरामपुर)

-------------------------------------
🎯  Static GK MCQ
-------------------------------------

16 .Who was the painter of the famous Indian artworks Mother India (1905) and The Passing of Shah Jahan, and who laid the foundation of the 'Bengal School of Art'?
प्रसिद्ध भारतीय चित्र मदर इंडिया (1905) और द पासिंग ऑफ शाहजहाँ के चित्रकार कौन थे, जिन्होंने 'बंगाल स्कूल ऑफ आर्ट' की नींव रखी थी?
Answer: - Abanindranath Tagore / अबनिंद्रनाथ टैगोर

17 . Under which Article of the Indian Constitution is a High Court designated as a Court of Record with power to punish for its contempt?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत उच्च न्यायालय को अभिलेख न्यायालय (Court of Record) का दर्जा और अवमानना पर दंड देने की शक्ति प्राप्त है?
Answer: -Article 215 / अनुच्छेद 215

18 . In which year did the Right to Information (RTI) Act come into force in India?
सूचना का अधिकार अधिनियम  भारत में किस वर्ष लागू हुआ था?
Answer: -2005

19 .In which year was Project Elephant launched by the Government of India for the conservation of wild Asian elephants?
भारत सरकार ने जंगली एशियाई हाथियों के संरक्षण के लिए 'प्रोजेक्ट एलिफ़ेंट' किस वर्ष शुरू किया था?
Answer: -1992

20 .Sukinda Valley, famous for over 95% of India's 'Chromite' reserves, is located in which state?
सुकिंदा घाटी , जो भारत के 95% से अधिक क्रोमाइट (Chromite) भंडार के लिए प्रसिद्ध है, किस राज्य में स्थित है?
Answer: - Odisha / ओडिशा

Double Tap ❤️ if this helped you!
❤8
August 25, 2026 2.7K 5