13 . Who is the author of the recently launched book 'Bespoken: From Tunapuna to Buckingham Palace'?
हाल ही में विमोचित पुस्तक Bespoken: From Tunapuna to Buckingham Palace के लेखक कौन हैं?
Answer: - Ashok Kumar Bal / अशोक कुमार बाल
14 Which office released the “The Great Transshipment Scam” report?
“द ग्रेट ट्रांसशिपमेंट स्कैम” रिपोर्ट किस कार्यालय ने जारी की?
Answer: -White House, USA / व्हाइट हाउस, अमेरिका
15 . Who has been selected for the prestigious 'Sarala Puraskar 2026'?
प्रतिष्ठित 'सरला पुरस्कार 2026' के लिए किसे चुना गया है?
Answer: - Ashutosh Parida / आशुतोष परिदा
-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .By which Constitutional Amendment was the 'Right to Property' removed from the list of Fundamental Rights and made a constitutional legal right under Article 300A?
किस संवैधानिक संशोधन के द्वारा 'संपत्ति के अधिकार' को मौलिक अधिकारों की सूची से हटाकर अनुच्छेद 300A के तहत एक संवैधानिक कानूनी अधिकार बनाया गया?
Answer: - 44th Amendment Act, 1978 / 44वां संशोधन अधिनियम, 1978
17 . Bankim Chandra Chattopadhyay’s famous novel 'Anandamath' is based on the backdrop of which historical rebellion?
बंकिम चंद्र चट्टोपाध्याय का प्रसिद्ध उपन्यास 'आनंदमठ' किस ऐतिहासिक विद्रोह की पृष्ठभूमि पर आधारित है?
Answer: -Sanyasi Rebellion / संन्यासी विद्रोह
18 . On which date is National Space Day celebrated annually in India?
भारत में राष्ट्रीय अंतरिक्ष दिवस प्रतिवर्ष किस तिथि को मनाया जाता है?
Answer: -23 August / 23 अगस्त
19 . In which year was the Securities and Exchange Board of India (SEBI) given statutory powers through an Act of Parliament?
किस वर्ष संसद के एक अधिनियम के माध्यम से भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड (SEBI) को वैधानिक शक्तियाँ प्रदान की गईं?
Answer: -1992
20 .In which year was India’s premier first-class domestic cricket tournament 'Duleep Trophy' instituted?
भारत के प्रथम-श्रेणी घरेलू क्रिकेट टूर्नामेंट दलीप ट्रॉफी (Duleep Trophy) की शुरुआत किस वर्ष हुई थी?
Answer: - 1961-62
Double Tap ❤️ if this helped you!
13August 23, 2026 2.6K 8