13 .An approximately 1700-year-old rare Gupta-era stone panel depicting the birth scenes of Lord Balarama was recently discovered from which historical site?
भगवान बलराम के जन्म के दृश्यों को दर्शाने वाला लगभग 1700 वर्ष पुराना गुप्तकालीन दुर्लभ शिलाफलक हाल ही में किस ऐतिहासिक स्थल से खोजा गया?
Answer: - Eran (Sagar district, Madhya Pradesh) / एरण (सागर जिला, मध्य प्रदेश)
14 .From which airport has the Ministry of Civil Aviation recently launched the Hub and Spoke international flight operation, making it the country's third 'Spoke' airport to join this framework?
हाल ही में नागरिक उड्डयन मंत्रालय द्वारा किस हवाई अड्डे से हब एंड स्पोक इंटरनेशनल फ्लाइट ऑपरेशन शुरू किया गया है, जो इस फ्रेमवर्क में शामिल होने वाला देश का तीसरा स्पोक (Spoke) हवाई अड्डा बन गया है?
Answer: - Sardar Vallabhbhai Patel International Airport (Ahmedabad) / सरदार वल्लभभाई पटेल अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा (अहमदाबाद)
15 .Who are the authors of the book titled 'Regime Change: Inside the Imperial Presidency of Donald Trump'?
'रिजीम चेंज: इनसाइड द इम्पीरियल प्रेसीडेंसी ऑफ डोनाल्ड ट्रंप' नामक पुस्तक के लेखक कौन हैं?
Answer: - Maggie Haberman and Jonathan Swan / मैगी हैबरमैन और जोनाथन स्वान
-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .For which inscriptional evidence is the Eran historical site, located in the Sagar district of Madhya Pradesh, famous in Indian history?
मध्य प्रदेश के सागर जिले में स्थित एरण ऐतिहासिक स्थल किस अभिलेखीय साक्ष्य के लिए भारतीय इतिहास में प्रसिद्ध है?
Answer: - First inscriptional evidence of Sati practice / सती प्रथा का प्रथम अभिलेखीय साक्ष्य
17 .Under which article of the Indian Constitution has the 'Goods and Services Tax (GST) Council' been constituted?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत 'वस्तु एवं सेवा कर (GST) परिषद' का गठन किया गया है?
Answer: - Article 279A / अनुच्छेद 279A
18 .In which year was the Food Corporation of India (FCI) established?
भारतीय खाद्य निगम (FCI) की स्थापना किस वर्ष की गई थी?
Answer: - 1965 / 1965
19 .In which year was the Electronic Voting Machine (EVM) used experimentally for the first time in India?
भारत में पहली बार इलेक्ट्रॉनिक वोटिंग मशीन (EVM) का प्रयोगात्मक उपयोग किस वर्ष किया गया था?
Answer: - 1982 / 1982
20 .The Mullaperiyar Dam, a long-standing subject of dispute between Kerala and Tamil Nadu, is built on which river?
केरल और तमिलनाडु के बीच लंबे समय से विवाद का विषय रहा मुल्लापेरियार बांध किस नदी पर बना हुआ है?
Answer: - Periyar River / पेरियार नदी
Double Tap ❤️ if this helped you!
75
7
1September 3, 2026 24.7K 1 29