12 .The recently discussed Ratle Hydroelectric Project (RHEP) is built on which river?
हाल ही में चर्चा में रही रतले जलविद्युत परियोजना (RHEP) किस नदी पर निर्मित है?
Answer: - Chenab River (Jammu & Kashmir) / चिनाब नदी (जम्मू और कश्मीर)
13 .In which state is the Bannerghatta National Park, recently in the news regarding an eco-sensitive zone and elephant corridor, located?
इको-सेंसिटिव जोन और हाथी गलियारे के संबंध में हाल ही में चर्चा में रहा बनेरघट्टा राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में स्थित है?
Answer: - Karnataka / कर्नाटक
14 .Which legendary Argentine footballer recently announced his retirement from international football?
हाल ही मे अर्जेंटीना के किस दिग्गज फुटबॉलर ने अंतरराष्ट्रीय फुटबॉल से संन्यास की घोषणा की?
Answer: - Lionel Messi / लियोनेल मेसी
15 .According to the India Meteorological Department (IMD), which month was recorded as the hottest month in India since 1901 with an average temperature of 28.01°C?
भारत मौसम विज्ञान विभाग (IMD) के अनुसार, 28.01°C के औसत तापमान के साथ 1901 के बाद से भारत में सबसे गर्म माह कौन सा दर्ज किया गया?
Answer: - August 2026 / अगस्त 2026
-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .Where is the headquarters of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) located?
शंघाई सहयोग संगठन (SCO) का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
Answer: - Beijing, China / बीजिंग, चीन
17 .Who was the first Indian to receive the Ramon Magsaysay Award?
रेमन मैग्सेसे पुरस्कार प्राप्त करने वाले प्रथम भारतीय कौन थे?
Answer: - Acharya Vinoba Bhave / आचार्य विनोबा भावे
18 .Where is the headquarters of FIFA located?
फीफा (FIFA) का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
Answer: - Zurich, Switzerland / ज्यूरिख, स्विट्जरलैंड
19 .Which Article of the Constitution under the Directive Principles of State Policy (DPSP) provides for the 'right to work, to education and to public assistance'?
राज्य के नीति निदेशक तत्वों (DPSP) के अंतर्गत संविधान का कौन-सा अनुच्छेद 'काम पाने, शिक्षा पाने और लोक सहायता पाने के अधिकार' का प्रावधान करता है?
Answer: - Article 41 / अनुच्छेद 41
20 .The National Company Law Tribunal (NCLT) was established on the recommendation of which committee?
राष्ट्रीय कंपनी विधि अधिकरण (NCLT) की स्थापना किस समिति की सिफारिश पर की गई थी?
Answer: - Justice Eradi Committee / न्यायमूर्ति इराडी समिति
Double Tap ❤️ if this helped you!
27
2
1September 2, 2026 7.4K 19