13 .Which state's education board has decided to remove the word… — Careerwill App — TG.ME

13 .Which state's education board has decided to remove the word "Fail" from the 10th and 12th mark sheets and replace it with "Eligible for Skills"?
किस राज्य के शिक्षा बोर्ड ने 10वीं और 12वीं की अंकतालिकाओं से "फेल" शब्द हटाकर उसकी जगह "कौशल के लिए पात्र" लिखने का निर्णय लिया है?
Answer: -   Bihar School Examination Board (BSEB) / बिहार विद्यालय परीक्षा समिति (BSEB)

14 .Which independent AI stack was launched by Vice President Shri C.P. Radhakrishnan in August 2026, developed with the aim of boosting India's technological self-reliance?
अगस्त 2026 में उपराष्ट्रपति श्री सीपी राधाकृष्णन ने कौन-सा स्वतंत्र एआई (AI) स्टैक लॉन्च किया है, जो भारत की तकनीकी आत्मनिर्भरता को बढ़ावा देने के उद्देश्य से विकसित किया गया है?
Answer: -   Gyani Earth / ज्ञानी अर्थ

15 .Which legendary American singer, famously known as the 'Queen of Country Music', passed away at the age of 80 in August 2026?
क्वीन ऑफ कंट्री म्यूजिक' के नाम से मशहूर किस अमेरिकी दिग्गज गायिका का अगस्त 2026 मे  80 वर्ष की आयु में निधन हो गया?
Answer: -   Dolly Parton / डॉली पार्टन

-------------------------------------
🎯  Static GK MCQ
-------------------------------------

16 .Who is the author of the memoir 'I Am Malala'?
'आई एम मलाला' संस्मरण की लेखिका कौन हैं?
Answer: -   Malala Yousafzai / मलाला यूसुफजई

17 .What is the base year of the current series of the Index of Industrial Production (IIP) of India?
भारत के औद्योगिक उत्पादन सूचकांक की वर्तमान श्रृंखला का आधार वर्ष क्या है?
Answer: -   2022-23 / 2022-23

18 .What is the full form of CEPA?
CEPA का पूर्ण रूप क्या है?
Answer: -   Comprehensive Economic Partnership Agreement / व्यापक आर्थिक साझेदारी समझौता

19 .The National Sports Day celebrated on 29th August in India commemorates the birth anniversary of whom?
भारत में 29 अगस्त को मनाया जाने वाला राष्ट्रीय खेल दिवस किसकी जयंती के उपलक्ष्य में मनाया जाता है?
Answer: -   Major Dhyan Chand / मेजर ध्यानचंद

20 .Which is the oldest tennis tournament in the world?
विश्व का सबसे पुराना टेनिस टूर्नामेंट  कौन-सा है?
Answer: -   Wimbledon / विंबलडन

Double Tap ❤️ if this helped you!
❤134👍12🙏5🗿5
August 30, 2026 39.3K 43