13 .Where will the 16th edition of Asia's largest aerospace exhibition 'Aero India 2027' be held?
एशिया की सबसे बड़ी एयरोस्पेस प्रदर्शनी 'एयरो इंडिया 2027' का 16वां संस्करण कहाँ आयोजित किया जाएगा?
Answer: - Air Force Station Yelahanka, Bengaluru / वायु सेना स्टेशन येलहंका, बेंगलुरु
14 .What is India's set target for nuclear power generation capacity by the year 2047?
वर्ष 2047 तक भारत का परमाणु ऊर्जा उत्पादन क्षमता का निर्धारित लक्ष्य क्या है?
Answer: - 100 Gigawatt-electric (GWe) / 100 गीगावाट-इलेक्ट्रिक (GWe)
15 .According to data from the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), what was India's real GDP growth rate in the first quarter (April-June) of the financial year 2026-27?
सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय (MoSPI) के आंकड़ों के अनुसार, वित्त वर्ष 2026-27 की पहली तिमाही (अप्रैल-जून) में भारत की वास्तविक जीडीपी वृद्धि दर कितनी रही?
Answer: - 7.8% / 7.8 प्रतिशत
-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .The Hathnikund Barrage is located on which river?
हथिनीकुंड बैराज किस नदी पर स्थित है?
Answer: - Yamuna River / यमुना नदी
17 .In which state is the Kuno National Park located?
कूनो राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में स्थित है?
Answer: - Madhhya Pradesh / मध्य प्रदेश
18 .In which year was Project Tiger launched?
प्रोजेक्ट टाइगर किस वर्ष प्रारंभ किया गया था?
Answer: - 1973 / 1973
19 .In which city is the National Film Archive of India (NFAI) located?
भारत का राष्ट्रीय फिल्म अभिलेखागार (National Film Archive of India - NFAI) किस शहर में स्थित है?
Answer: - Pune / पुणे
20 .What is the capital of Seychelles, an island country located in the Indian Ocean?
हिंद महासागर में स्थित द्वीपीय देश सेशेल्स (Seychelles) की राजधानी क्या है?
Answer: - Victoria / विक्टोरिया
Double Tap ❤️ if this helped you!
67
6
1
1September 4, 2026 15.9K 4 33